Skip to main content

SQL Server 2014 - Error 26 - Error Locating Server/Instance Specified

Today, i success install SQL Server 2014 Standard Edition to production server. The Services run well, like my setting before. I only make Database Engine, Agent and Browser Service run automatically, others manual. I try using Management Studio to connect to database and run.

I try to configure using SQL Server Configuration Manager to run Management Studio remotely. when i try to remote access from my pc using Management Studio, I get error like this.
A network-related or instance-specific error occurred while establishing a connection to SQL Server. The server was not found or was not accessible. Verify that the instance name is correct and that SQL Server is configured to allow remote connections. (provider: SQL Network Interfaces, error: 26 - Error Locating Server/Instance Specified)

I try every solution on site that have been search like on Microsoft Site (https://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms175043.aspx), but still that error happen. I believe this is more about Firewall, but i do not know what point that should allow. every port have been allowed. I do not get good result.

I found my solution on MSDN blog (http://blogs.msdn.com/b/sql_protocols/archive/2007/05/13/sql-network-interfaces-error-26-error-locating-server-instance-specified.aspx). they give me 5 solution.
  1. Make sure your server name is correct, e.g., no typo on the name. 
  2. Make sure your instance name is correct and there is actually such an instance on your target machine. [Update: Some application converts \\ to \. If you are not sure about your application, please try both Server\Instance and Server\\Instance in your connection string]
  3. Make sure the server machine is reachable, e.g, DNS can be resolve correctly, you are able to ping the server (not always true). 
  4. Make sure SQL Browser service is running on the server.
  5. If firewall is enabled on the server, you need to put sqlbrowser.exe and/or UDP port 1434 into exception.
and solution No. 5 works for me, I add new role on Advanced Firewall to allow sqlbrowser service.

Comments

Popular posts from this blog

karimun ganti alternator 70A

Tanggal 26 november 2011 kemarin terjadi sesuatu hal yang menguras kantong ajaib alias "dompet". gimana tidak, selama perjalanan ke mangga dua, AC mati. setelah benerin AC, malah Aki keok, untung ada bengkel. setelah ganti aki baru, indikator aki masih nyala di kabin driver. karena istri gak mau service atau beli alternator 2nd. akhirnya tanggal 4 desember 2011 kemarin kepasang deh alternator 70 A merk BOSCH pada acara Gathering Karimun Kaskus ke-3.




Systems Analysis and Design with UML (Part 1 Pendahuluan)

Systems Analysis and Design with UML merupakan salah satu buku karangan Alan Dennis, Barbara Haley Wixom dan David Tegarden. buku ini memberikan langkah-langkah bagaimana kita membuat sebuah sistem yang terencana, terukur dan bisa dipertanggungjawabkan.

Sebuah sistem memerlukan perencanaan yang matang untuk mengetahui berapa besar resource yang dibutuhkan, baik waktu, biaya, maupun SDMnya. perencanaan tersebut juga dibutuhkan untuk mengetahui seberapa besar sistem tersebut, complexitasnya, dan apa keinginan user, karena banyak sistem gagal dibuat karena seorang analis mencoba membuat sebuah sistem yang "wah" tanpa mengerti organisasinya, apakah sistem ini memang dibutuhkan oleh bisnis value organisasi tersebut atau tidak.

Hitung Jumlah Kolom di Tabel (SQL)

Hitung Jumlah Kolom di Tabel  / Count the number of columns in Table (SQL)
Biasanya kita malas hitung nih jumlah kolom yang ada pada suatu tabel, saking banyaknya value yang mau di capture. permasalahannya, gimana caranya ya??????
ya dengan hitung manual, yang pasti lebih ngreget waktu hitungnya kalo fieldnya lebih dr 50 kolom.ya pake query aja, kan lebih simple dan gak usah pake' kelupaan.


SELECT COUNT(*) FROM INFORMATION_SCHEMA.[COLUMNS] WHERE TABLE_NAME in ('[nama_tabel]') Database yang digunakan SQL Server.